lauantai 18. heinäkuuta 2015

Ehkä kirjoitin jo kielestä tänne, en muista...

Oon kuullut villejä arvioita siitä, kuinka montaa kieltä tässä maassa puhutaan. Arvioita oon kuullut vaikka ja mitä 15 ja 50 kielen väliltä.

Virallisesti Mosambikin kieli on kuitenkin portugali. Portugeesiksi hoituu kaikki virallinen asiointi, kuten koulun käynti. Liemessä onkin ne lapset, jotka eivät ole portugalia oppineet tai opetelleen. Maputossa sitä ongelmaa ei ole, kun portugalin kieli ympäröi meidät, mutta mitä pohjoisemmaksi maata kulkee, sitä vähemmän portugaliakin porukka puhuu ja sijan ottaa mitä moninaisemmat äidinkielet.

Maputon alueella pää-äidinkieli on shangana. Meillä töissä portugalin pitäisi olla virallinen kieli, mutta suurin osa asioista hoituu shanganan kielellä. Shanganan ääntäminen muistuttaa vähän suomea, mutta siitä huolimatta ei ole oppinut shanganaksi muuta kuin perusfraasit: "Kiitos", "Huomenta", "Päivää", "Iltaa", "Olet kaunis", "Olet ruma", "Lyön sinua" sekä jonkun niin loukkaavan haukkumanimen, ettei ne osanneet sitä edes kääntää ymmärrettävälle kielelle.

Kielen opettelun tuskaa;

Portugalin kieltä oon kuitenkin pyrkinyt opettelemaan. Mut kun ei oo kielipäätä, ei oo kielipäätä. Kielen takia oon lyönyt päätäni seinään pääosan ajasta. Kielipäättömyyden lisäksi syytän mosambikilaisten asennetta kielen opettelijaa kohtaan (Mitä, oot olla täällä puol vuotta ja puhut noin huonoa portugalia?!?) sekä edellä mainitun shanganan sekoittamista portugaliin.

Vuoden alussa meille järjestettiin vapaaehtoisohjelman mukaisesti kolmen viikon kielikurssi. Sai vähän tuntumaa kieleen ja perusteita kieliopista. Kurssi oli ok, joskin kuulin siellä puhuttavan enemmän saksaa kuin portugalia...
Olin kurssiin tyytyväinen, kunnes viimeisillä tunneilla meille alettiin pitää kokeita. Kokeet myös tarkastettiin mosambikilaisittain niin, että kaveri laski toisen virheet ja virheiden perusteella ryhmäläiset laitettiin paremmuusjärjestykseen. Taululle kirjoitettiin. Näin tehdään kuulemma escolinhasta, esikoulusta lähtien. Ihan sairasta.  Ei kuulemma saisi kritisoida vieraan kulttuurin tapoja, koska jokainen toimii omassa ympäristössään hyväksi havaitulla tavalla, mutta tästä tunnista jäi kyllä jotain hampaan koloon...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti