lauantai 22. helmikuuta 2014

Afrikan musta helmi

Mosambik sijaitsee kaakkoisessa Afrikassa ja on hyvin rikas maa kulttuuriltaan ja luonnoltaan. Mosambik on vastikään kokenut kovat kasvukivut: Maa itsenäistyi 25.6.1975 Portugalin siirtomaavallasta, minkä jälkeen alkoi pian sisällissota. Sisällissota päättyi vasta -92. Eli jälleenrakennusvaiheessa ollaan vielä.

Maan talous on noussut jaloilleen taas sotien jälkeen ja se on kehittynyt maailman köyhimmästä maasta hyvää vauhtia. Kansantalous jakautuu kuitenkin epätasaisesti ja maassa näkee sekä hyvin varakkaita että äärimmäisessä köyhyydessä eläviä ihmisiä. Epätasainen tulonjako luo aina rikollisuutta ympärilleen. Köyhyyden lisäksi sodan jäljet näkyvät maassa edelleen, muun muassa maamiinoina, onhan siitä varsin vähän aikaa vasta kulunut.

Tärkeimmät vientituotteet Mosambikissa ovat katkaravut, puuvilla, cashew-pähkinät sekä kopra. Perusruokana maassa käytetään ovat maissia, kassavaa, maapähkinää, kurpitsaa, papuja, riisiä, kasviöljyä, kassavan lehtiä ja bataattia sekä meren antimet. Hedelmävalikoimaan kuuluvat papaijat, avokadot, mangot ja banaanit.

Vuodenaikoja on kaksi: kuiva kausi kestää toukokuusta lokakuuhun, sadekausi marraskuusta huhtikuuhun. Vuoden keskilämpötila on 25 °C. Kuivana kautena (paikallisen talven aikaan) kesä- ja heinäkuun keskilämpö pääkaupunki Maputossa on 18-20 °C.

Mitä ehkä eniten odotan, on paikallinen musiikki. Mosambikissa on perinteisesti tehty soittimia mustasta puusta, eläinten sarvista, ruo´oista, kuivatuista siemenkodista ym. Lyömäsoittimet ovat Mosambikissa erityisen tärkeä osa musiikkitraditiota. Perussoittimia ovat rumpujen lisäksi musiikkikaari ja marimba.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti